niedziela, 20 stycznia 2013

Marchewka z groszkiem w sosie beszamelowym


Składniki

4 duże marchewki.
1 puszka groszku ( nie musi być Bonduelle )
duża łyżka masła
trzy łyżki mąki
mleko
sól, pieprz , gałka muszkatołowa


Sposób przyrządzenia

Marchew obieramy i kroimy w kostkę.
Zalewamy wodą tylko aby przykryć marchew. Gotujemy do miękkości.
W tzw. międzyczasie robimy beszamel. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę , dokładnie rozcieramy , wlewamy zalewę z groszku i mleko. Dokładnie mieszamy. Musi być jednolita dość gęsta zawiesina. Dodajemy sól, pieprz i gałkę ( to podstawa beszamelu) i wlewamy do marchewki. Dodajemy groszek. Mieszamy ostrożnie i zagotowujemy. I to już koniec.

Smacznego!!!

1 komentarz: